امروز جمعه ۱۳ تیر ۱۴۰۴
اگر به یک وب سایت یا فروشگاه رایگان با فضای نامحدود و امکانات فراوان نیاز دارید بی درنگ دکمه زیر را کلیک نمایید.
ایجاد وب سایت یادسته بندی سایت
محبوب ترین ها
پر فروش ترین های فورکیا
پر بازدید ترین های فورکیا
پیوند ها
پژوهش و تحقیق پیرامون شاهنامه همواره مهم و بحث برانگیز بوده است، اما نباید از این نکته غافل شد که در کنار پرداختن به ادبیات، آشنایی با دانشهای نو نیز میتواند به شاهنامه پژوهان کمک فراوانی کند.
ماه گذشته دکتر فریدون جنیدی، خبر از تصحیح شاهنامه توسط خود داده بودند و اعلام کرده بودند که چند بیت از شاهنامه را متعلق به فردوسی ندانستهاند و در نتیجه این ابیات را حذف کردهاند.
این ابیات که از زبان رستم فرخزاد بیان میشود متعلق به زمان حمله اعراب به ایران است:
ز بهرام و زهره ست ما را گزند
نشاید گذشتن ز چرخ بلند
همان تیر و کیوان برابر شده ست
عطارد به برج دو پیکر شده است
دکتر فریدون جنیدی در قسمتی از مصاحبه گفتهاند: «عطارد ترجمه تیر به عربی است این ستاره از خود چه اختیاری دارد که به برج دوپیکر برود؟ چون تیر نزدیک به خورشید است و با آن طلوع میکند و خورشید در هر برجی باشد ناچار او نیز باید در همان برج باشد.»
حقیقت امر این است که خود خورشید هم از تمام صورتهای دایره البروج عبور میکند و اگر عطارد چسبیده به خورشید هم باشد همراه با خود خورشید از صورت فلکی دو پیکر عبور خواهد کرد. هر چند ذکر این نکته لازم است که عطارد میتواند تا اندازه ای خاص از خورشید فاصله بگیرد و به اصطلاح کشیدگی داشته باشد.
در برابر مصاحبهی دکتر جنیدی، آقای رضا مرادی غیاث آبادی مقالهای نوشتند که رد آشکار نظرات ایشان بود. در این مقاله، غیاث آبادی به شیوایی ایرادات سخنان دکتر جنیدی و فرضیات ایشان را گفتهاند. این مقاله را میتوانید در اینجا مطالعه کنید.
جلال حجتی فهیم- شاعر و تاریخدان ِ آگاه به دانشهای نو- از مدتها قبل از آغاز طرح این بحث با استفاده از نرمرافزارهای نجومی و با شبیهسازی رایانهای، به نتایج بسیار جالب و در خور تاملی در مورد این دو بیت و دقت بینظیر فردوسی در شاهنامه رسیده بود که نظر شما را به خواندن مقالهای که حاصل پژوهش وی است و برای نخستین بار در زبان فارسی به چاپ میرسد جلب میکنم.
لازم به ذکر است که جلال حجتی فهیم، کتاب تاریخ نجوم ایران را در آیندهای نه چندان دور منتشر خواهد کرد. وی در این کتاب علاوه بر پرداختن به رویدادهایی از نجوم که بر اساس آنها میتوان زمان وقوع اتفاقات مهم باستانی ایران را با دقت تعیین کرد، به ثبتهای تاریخی در مواردی اشاره میکند که تا به امروز گمان بر آن بود که رصدگران ایرانی آنها را ثبت نکردهاند. از جمله این ثبتها میتوان ظهور دنبالهدارها، ابرنواخترها و گذر زهره و عطارد از مقابل خورشید و ... را نام برد.
به هر روی آن چه در پیش روی شماست میتواند فصلی نو در شاهنامه پژوهی باشد و باز هم گوشزد کند که مجهز شدن به ابزارهای جدید یکی از موثرترین راههای پیشبرد فرهنگ بومی است و دوران سخنسرایی غیر علمی در باب مسائل پژوهشی گذشته است.
در مورد شاهنامه و داستانهایش بسیار نوشتهاند. آن چه در این مجموعهی بی نظیر به همت آن حکیم والامقام گرد آمده است، داستان عبور زمان از تاریخ یک نژاد تمدن ساز است. نژادی که با اسطورههایش آغاز میگردد و در آخرین برگهای شاهنامه با پهلوانان خویش به خون میغلتد. اما با آهها و افسوسها و در عین حال با افتخارات و سربلندیهای خود باقی میماند تا در زمانهای دورتر به بار نشستن دوبارهی سرزمینش را نظارهگر باشد.
بی شک کار تدوین شاهنامه کاری سترگ بود که تنها از عهدهی فردوسی بزرگ برمیآمد و او هم به شایستگی تمام این مهم را به انجام رساند، به گونهای که امروزه این حماسهی شگرف فخر ما ایرانیان به شمار میرود. بی شک فردوسی در سرودن بیت بیت این اثر جاوید، توجه به منابع مستند و معتبر آن زمان را سرلوحهی کار خود قرار داده بود. هر چند که دانش امروزهی ما در مورد کیفیت و چگونگی منابع در دسترس وی چندان زیاد نیست، اما میتوانیم به نقل خود وی در مورد منبع اصلیش استناد کنیم.
یکی نامه بود از گه باستان
فراوان بدو اندرون داستان
پراکنده در دست هر موبدی
ازو بهرهای برده هر بخردی
مطمئنا فردوسی بزرگ از منابع دیگری هم در سرایش شاهنامه استفاده کرده است و داستانهایی که سینه به سینه به وی رسیده بود هم نقش مهمی در خلق شاهنامه داشته است. اندازه گیری دقت و صحت این گفتهها امروزه دغدغهی بسیاری از ایران پژوهان است و فعالان این عرصه سعی میکنند با دانش نوین و روشهای جدید تحقیق، پرده از اسرار این گنجینهی ملی بردارند. موضوع این نوشتار هم بررسی دو بیت از شاهنامه است که به صورت آشکار از وضعیت آسمان و نحسی بخت حاصل از آنها سخن به میان آورده است و ما سعی میکنیم با تکیه بر دانستههای تاریخی و نرمافزارهای نجومی، میزان درستی و صحت این دو بیت را مورد مطالعه قرار دهیم.
صفحات پایانی شاهنامه، به داستان حملهی اعراب به ایران زمین اختصاص یافته است. تندی کلام فردوسی در این سطور به اندازهای زیاد است که عدهای نگارش این قسمتها را مربوط به وی نمیدانند و سعی میکنند این صفحات پایانی را به کاتبان شاهنامه که از ذوق شعری بهرهمند بودند، منسوب کنند.
در هر حال داستان سرازیر شدن سپاه اعراب به مرزهای ایران و رویارویی رستم فرخزاد با این سپاه قسمت مهمی از بیتهای پایانی شاهنامه را شامل میگردد و هنوز هم محققان زیادی در مورد عوامل شکست ساسانیان از اعراب به مطالعه و غور مشغول هستند، اما صرف نظر از تمامی دلایل نظامی و اجتماعی که بارها و بارها بیان گردیده است، دلیل دیگری هم برای شکست سپاه ایران از اعراب وجود داشت و آن اعتقاد به اختربینی و طالع نحس و سعد است.
در شاهنامه رستم فرخزاد، سپه سالار سپاه ایران، این گونه معرفی میگردد:
که رستم بدش نام و بیدار بود
خردمند و گرد و جهاندار بود
ستاره شمر بود و بسیار هوش
به گفتار موبد نهاده دو گوش
پس بنابر گفتهی فردوسی دو ویژگی مهم رستم فرخزاد یکی تسلط وی بر علم اختربینی و دیگری اعتقاد عمیق مذهبی وی بوده است و در بیتهای بعدی میبینیم که رستم از طرف یزدگرد مامور به مقابله با اعراب میگردد. رستم قبل از عزیمت به نبرد قادسیه سعی میکند از طریق اوضاع آسمان به فرجام جنگ پی ببرد.
بیاورد صلاب و اختر گرفت
ز روز بلا دست بر سر گرفت
یکی نامه سوی برادر به درد
نبشت و سخنها همه یاد کرد
و رستم در این نامه که خطاب به برادرش نوشته شده است از سرنوشت ساسانیان و شکست آتی سخن میگوید او در این نامه میگوید:
ز بهرام و زهره است ما را گزند
نشاید گذشتن ز چرخ بلند
همان تیر و کیوان برابر شده است
عطارد به برج دو پیکر شده است
در کتاب تاریخ طبری نیز اندک اشارهای به وضعیت سیارگان و جنگ قادسیه شده است. در این کتاب میخوانیم که یزدگرد قبل از گسیل رستم به جبههی جنگ منجمی را فراخوانده و از او وضعیت نحس و سعد را جویا میشود. این منجم هم از ترس یزدگرد اوضاع فلکی را خوب گزارش میکند (چرا که یزدگرد به فرستادن نیرو برای نبرد با اعراب بسیار مصر بوده است و بر عکس وی رستم طرفدار تامل و تصمیم سنجیدهتری بود) و رستم که خود از دانش نجوم بهرهمند بوده است، حرف منجم را نمیپذیرد و این گونه است که پای فالگیر دیگری به نام زرنای هندی به این گفتگو باز میشود.
امروزه با بهرهگیری از نرمافزارهای نجومی میتوانیم تصویر هر لحظهای از آسمان را از چندین هزار سال پیش تا چندین هزار سال بعد به دقت بر صفحهی مانیتور خود ببینیم. به همین دلیل نگارنده سعی کرد تا با استفاده از تاریخ روی دادن جنگ در مورد صحت چنین توصیفی تحقیق کند.
در مورد نبرد قادسیه تاریخهای متفاوتی نقل شده است. به عنوان مثال دکتر عبدالحسین زرین کوب در کتاب تاریخ مردم ایران -ایران قبل از اسلام- ژوئن 637 میلادی را ذکر کرده است. در حالی که در لغت نامهی دهخدا سال 635 میلادی برای این نبرد آورده شده است. اما در کتاب تاریخ طبری اوایل محرم سال چهاردهم هجری برابر با فوریه-مارس 635 به عنوان آغاز نبرد قادسیه ذکر گردیده است. در دایره المعارف چند رسانهای Encyclopaedia of Islam ضمن آوردن نقل قول طبری، این گفتهی وی رد شده است و زمان جنگ را ماه محرم سال 15 یا 16 هجری (برابر با 636 یا 637 م) بیان نموده است.
پس بنابر این نقلها ،از سال 633 میلادی تا 638 ،وضعیت آسمان توسط نرمافزار Starry Night Pro مورد ارزیابی قرار گرفت تا بیشترین انطباق با ابیات شاهنامه حاصل شود. نتیجهی به دست آمده بسیار جالب بود چرا که در 635/6/20 میلادی وضعیت سیارههای نامبرده شده کاملا منطبق با گفتهی فردوسی بود. در این تاریخ سیارهی عطارد در برج دو پیکر قرار داشت و دو سیارهی زهره و مریخ هم در نزدیکی یکدیگر بودند که چنین وضعیتی را در اصطلاح نجومی مقارنه میگوییم.
اما وضعیت سیارهی کیوان بسیار جالب بود. نگارنده بر اساس مصرع "همان تیر و کیوان برابر شده است" به دنبال مقارنهای دیگر بین عطارد و کیوان (زحل) بود، چرا که در پارسی به عطارد تیر هم گفته میشود، اما در کل بازهی زمانی 634 تا 638 میلادی چنین اتفاقی روی نداده بود. در نهایت زمانی که محل مریخ، زهره و عطارد مطابق با نشانیهای شاهنامه گردید به بررسی موقعیت زحل پرداختم و در کمال تعجب مشاهده کردم که در آن هنگام زحل در صورت فلکی قوس (کمان یا کماندار) قرار داشته است و منظور فردوسی نیز از کلمهی تیر همان صورت فلکی قوس بوده است.
اما در تاریخ 20 ژوئن 635 میلادی، اتفاقات دیگری هم افتاده است که در شاهنامه به آنها اشاره نشده است، اما در طالعبینی باستان ابن اتفاقات شوم و نحس تلقی میگردیده است. وقوع خورشیدگرفتگی در این تاریخ یکی از نشانههای مهم دیگری بود که موجب ناراحتی رستم شده بود. ضمن آن که گذر عطارد از مقابل خورشید هم تقریبا در همین زمان -با اختلاف یک یا دو روز و یا حتی در هنگام خورشیدگرفتگی- روی داده است که این اتفاق نیز نگرانی ایرانیان را از پیوند حوادث زمینی و آسمانی بیشتر کرده بود.
لازم به ذکر است که از دیرباز خورشید به عنوان ستارهی ایرانیان دانسته میشده است و گذر عطارد از مقابل آن و همچنین گرفتگی جزئی آن، طبیعتا نشانهای نحس تلقی میگردیده است.
در دیدگاه گذشتگان زحل و مریخ هر دو ستارهای نحس به شمار میرفتند و کیوان (زحل) نحستر از بهرام (مریخ) به شمار میآمد از همین روست که زحل را نحس اکبر و مریخ را نحس اصغر نام میدادند.قرار داشتن کیوان در صورت فلکی کماندار که آشکارا یک شکل رزمی و جنگی بوده است هم احتمالا از یک جنگ شوم خبر میداده است و به همین دلیل است که فردوسی در این ابیات به موقعیت دقیق این سیاره اشاره کرده است.
مقارنهی زهره و مریخ هم مقارنهای سعد نبود بلکه مقارنهای نحس به شمار میرفت. جالب آنجاست که عطارد هم سیارهای خنثی به شمار میرفت که تنها میتوانست بر شومی و یا سعدی اوضاع بیفزاید و در تاریخ ذکر شده، عطارد چندان فاصلهای از مقارنهی زهره و مریخ (که خود واقعهای شوم بود) نداشته است و از این روی نحسی و شومی اوضاع فلکی دو چندان گردیده بود.
توجه به این نکته لازم است که زمان روی دادن این نشانهها تعیین کننده زمان گفتگوی یزدگرد سوم و رستم فرخزاد است که به گسیل سپاه ساسانیان از مناطق مرکزی ایران به سمت قادسیه میانجامد و تا روی دادن نبرد مطمئنا زمان زیادی تلف شده است. چرا که نقل از بیشتر کتبی که در این زمینه قلم فرسایی کردهاند، رستم با اتلاف وقت سعی میکرد اعراب را خسته کند تا بدون وارد شدن به نبرد آنها را مجبور به مراجعت کند.
با توجه به چنین انطباقی و مقدمات ذکر شده میتوان به قاطعیت نظر نویسندهی تاریخ طبری را در مورد زمان وقوع جنگ رد کرد، چرا که وی فوریه 635 میلادی(یعنی 4 ماه قبل از وقوع این نشانهها) را زمان وقوع جنگ میداند که با توجه به شواهد ذکر شده، میتواند مورد تردید واقع گردد. به عبارت دیگر جنگ قادسیه میتوانسته در سال 636 یا 637 میلادی روی داده باشد و ایرانیان در حالی به نبرد اعراب میرفتند ک بنا به اعتقاداتشان نه در آسمان و نه در زمین، هیچ چیز به نفع آنها رقم نمیخورد.
فارسی ساز Bioshock Remastered 2 ... ...
نمونه سوالات تستی اندیشه اسلامی2- جدید - جمعی از نویسندگان این فایل نمونه سوالات تستی کتاب اندیشه اسلامی2 با توجه به اخرین تغییرات کتاب می باشد. فایل در برگیرنده تمامی مطالب کتاب به صورت فصل به فصل به همراه پاسخنامه کلیدی می باشد . تعداد 350 تست به صورت فصل به فصل در ... ...
دانلود بسته آماده چاپ و نصب تابلو اعلانات مسجدنما آیا همیشه دنبال منبعی مطمئن و با طراحی حرفهای برای محتوای فرهنگی بودهاید؟آیا دغدغه تأمین محتوا مطابق با مسائل روز را داشتهاید؟آیا دوست داشتید در فعالیتهای فرهنگی مشارکت کنید، اما نیاز به محتوای آماده داشتید؟ مسجدنما، ... ...
دانلود بسته آماده چاپ و نصب تابلو اعلانات مسجدنما آیا همیشه دنبال منبعی مطمئن و با طراحی حرفهای برای محتوای فرهنگی بودهاید؟آیا دغدغه تأمین محتوا مطابق با مسائل روز را داشتهاید؟آیا دوست داشتید در فعالیتهای فرهنگی مشارکت کنید، اما نیاز به محتوای آماده داشتید؟ مسجدنما، ... ...
فایل ارائه شده تحت عنوان « اصول و مبانی روابط بین الملل 1 » شامل 16 صفحه مطالب مطرح شده توسط استاد می باشد. این فایل مخصوصا برای ورودی 1402 در ترم 2 نگارش شده است. اما اکثر مطالب مشابه جزوه دیگر ورودی ها است. این فایل برای چاپ و پرینت مناسب است. * فایل بارگزاری شده ... ...
نمونه سوالات تستی کتاب تاریخ امامت دکتر حسین قاضی خانی این فایل نمونه سوالات تستی کتاب تاریخ امامت دکتر حسین قاضی خانی است. فایل در برگیرنده تمامی مطالب کتاب به صورت فصل به فصل به همراه پاسخنامه کلیدی می باشد . تعداد 350 تست به صورت فصل به فصل در قالب کل کتاب(7فصل)و(هرفصل50 سوال ...
توضیحات: تحقیق «تأثیر فضای مجازی بر روابط خانوادگی» در ۲۰ صفحه تایپشده با فرمت Word، به بررسی اثرات مثبت و منفی فضای مجازی بر تعاملات میان اعضای خانواده، بهویژه والدین و فرزندان میپردازد. این تحقیق قابل استفاده برای دانشآموزان، دانشجویان، مشاوران خانواده و معلمان ... ...
فرمت فایل: ورد- Word مرجع فایل - قابل ویرایش ) تعداد صفحه : 20ریاضی ریاضیات علم نظم است و موضوع آن یافتن، توصیف و درک نظمی است که در وضعیتهای ظاهرا پیچیده نهفته است و ابزارهای اصولی این علم ، مفاهیمی هستند که ما را قادر میسازند تا این نظم را توصیف کنیم ...
جزوه سیستمهای دیجیتال 1 برای دانلود دانشگاه: صنعتی همدان استاد: مهندس دوست محمدی فرمت: PDF پی دی اف کیفیت: بسیار عالی تعداد صفحات: 108 حجم: 33.7 مگابایت رشته: مهندسی برق دانلود نمونه ...
دانلود پاورپوینت آزمایشگاه بیوشیمی متابولیسم ...
دوره (آزمون) دستیاری پزشکی تخصصی 1404 با پاسخنامه (گروه A/گروه B/ گروه C و گروه D) ... ...
رمز گشایی ضمیر پنهان نوشته حمید تقدسی فهـرســت: - پیشگفـتار - نگرشی به ماهیت انسان - جستجویی برای شناخت خویشتـن - معادلات هفتگانة اکتشاف خویشتـن - معادلـه اول: آنچه از واقعیت خویشـتن آگاهی، بخش محدودی از حقیقت توست - معادله دوم: حقایق محدود بازنمایی شده درآگاهی، ... ...
پاورپوینت با موضوع : آموزش دانش آموزان sharpدیر_آموز (نیاز خاص آموزشی) ...
دانلود پاورپوینت نظریه اسکینر ...
مقررات بین المللی تجارت و اعتبارات ...
معرفی کتاب:(نون نوشتن)(نون نوشتن)کتاب نون نوشتن نوشته ی محمود دولت آبادی ااست. ناشر درر معرفی ااین نشان آورده ااست: بالاخره نشستم به آخرین بازنویسی کلیدر و بی خستگی مضاعف چهار جلد راا آماده ی چاپ کردم و ماندم که چه بکنم. ادامه ی کار کلیدر فراغتی می طلبید که شرایط سال های ... ...
دانلود pdf جزوه و خلاصه کتاب حسابداری پیشرفته 2 از دکتر حسین کرباسی یزدی + pdf نمونه سوالات تستی + pdf حل المسائل نوع فایل : پی دی اف pdf و پاورپوینت ppt حجم فایل : MB165 دانلود pdf جزوه و خلاصه کتاب حسابداری پیشرفته 2 از دکتر حسین کرباسی یزدی + pdf نمونه سوالات تستی ... ...
پاورپوینت علوم اجتماعی درس سیزدهم پایه چهارم- پیش دانشگاهی ...
مجموعه طلایی آزمون طبقه بندی شده بهداشت با پاسخ تشریحی, تست و نکات تکمیلی (ویژه استخدامی ها و پذیرش ارشد رشته های اپیدمیولوژی، آموزش بهداشت، مدیریت خدمات بهداشتی، مامایی، ارگونومی، اقتصاد بهداشت... ... ...
پاورپوینت فارسی چهارم ابتدایی ادب از که آموختی ...
عنوان: انواع ترازو قالب بندی: پاورپوینت تعداد صفحات: 24 این تحقیق در مورد ترازو می باشد و به بیان تاریخچه و معرفی انواع ترازو می پردازد. در این پروژه، از عکسهای جذاب استفاده شده است. این پروژه به دانشجویان رشته های ساخت و تولید، تاسیسات و دیگر رشته های مرتبط با آن ... ...
پاورپوینت مطالعات اجتماعی هفتم درس ۲۰ ...
پاورپوینت درس دوم عربی هفتم جامع وکامل ...
دانلود سوالات 10 سال اخیر کارشناسی ارشد پرستای با پاسخنامه (از سال 1395 تا 1404) دانلود دفترچه سوالات آزمون کارشناسی ارشد رشته پرستای سال 1395 (با پاسخنامه) دانلود دفترچه سوالات آزمون کارشناسی ارشد رشته پرستای سال 1396 (با پاسخنامه) دانلود دفترچه سوالات آزمون کارشناسی ... ...
جزوه جمع بندی مدازمون ویژه ازمون دستیاری ...
پاورپوینت معرفی فرآیند تقطیر غشایی اسمزی ...
پاورپوینت درس ۱۸ مطالعات هفتم ...
پاورپوینت علوم اجتماعی درس دوازدهم پایه چهارم- پیش دانشگاهی ...